Yleisurheilulajit

Kansainvälinen standardiohjelma mestaruuskilpailuissa luo normit käsittäen juoksun, hypyt, heitot ja moniottelut.

Samalla kun aikuisten miesten lajit ovat periaatteessa olleet samat siitä alkaen kuin moderni kansainvälinen yleisurheilu vakiintui 1900-luvun alussa, on naisten lajitarjonta ollut paljon rajoitetumpaa. Vasta 1980- ja 90-luvuilla lajiohjelma tasapuolistui. Nyt on prosessi saatettu loppuun kun viimeinen miesten lajiksi nimetty estejuoksu tehtiin myös naisten lajiksi.

Juoksuja on eri pituisia ja erilaisilla alustoilla ja erilaisilla tavoilla. Juostaan joko yksin tai viestiä vieden.

Pikajuoksu 400 metriin asti, keskimatka 800 metristä mailiin ja pitkänmatkan juoksut jotka on yli kaksi kilometriä.

Juoksualusta voi olla rata urheilukentillä ja areenoilla joka normaalisti on päällystetty kumilla, se voi olla asfaltoitu maantie ja se voi olla maastossa esimerkiksi ruohoa, hiekkaa tai maata.

Juoksun tavat voivat olla tasaista, aitajuoksua tai estejuoksua. Suoritus voi olla yksilöllinen tai viestijuoksun yhteistyötä.

Kansainvälisessä standardiohjelmassa ulkoilmakilpailut käsittävät 100, 200, 400, 800, 1500, 5000 ja 10000 metrin juoksut, puolimaratonin ja maratonin maantiellä.

3000 metrin estejuoksun ja 110 ja 400 metrin aidat.

Hyppylajit ovat korkeushyppy, seiväshyppy, pituushyppy ja kolmiloikka.

Heittolajeja ovat kuulan-, kiekon-, moukarin- ja keihäänheitto.

Miesten kymmenottelu käsittää 100 metrin pikajuoksun, pituushypyn, kuulantyönnön, 400 metrin juoksun, korkeushypyn, 110 metrin aitajuoksun, kiekonheiton, seiväshypyn, keihäänheiton ja 1500 metrin juoksun. Naiset kamppailevat seitsenotteluissa.

Sisätiloissa kansainvälisissä otteluissa on juoksut 60, 200, 400, 800, 1500 ja 3000 metriä sekä 60 metrin aitajuoksu. Hypyt ovat samat korkeus-, seiväs- ja pituushypyt sekä kolmiloikka. Sisällä heitetään vain kuulaa. Miehillä on sisällä seitsenottelut ja naisilla viisiottelut.

Ruotsi ottelussa on mukana myös kävely sekä miehillä että naisilla.

Kaikki yleisurheilu ei kuitenkaan ole kansainvälistä huippua. Veteraaniurheilu on kasvava harrastus Suomessa. Veteraaniurheiluliiton toiminnassa on mukana jo yli 10 000 ihmistä. Ja myös muissa pohjoismaissa elämänlaatua vanhuuden päivillä haetaan urheilusta ja yhdessäolosta.

Yleisurheilu sopii kaikenikäisille, koska urheilija ensisijassa kamppailee omia suorituksiaan parantaen ja vain pienen osan ajasta kilpailee muita vastaan.