Talviurheilulajit

Talviurheilu pitää sisällään valtavan määrän lajeja, joista suosituimpia Suomessa lienee tällä hetkellä maastohiihto, ampumahiihto ja mäkihyppy. Maastohiihtoa tai toiselta nimeltään murtomaahiihtoa voi harrastaa tasaisella maalla, jäällä tai mäkisessä maastossa joko valmiilla ladulla tai umpihangessa. Tyyleistä voi valita sukset eteenpäin osoittaen hiihdettävän perinteisen tyylin tai nopeamman vapaan hiihtotavan eli luistelun. Laji on erityisen suosittu Pohjoismaissa ja sillä on Suomessa lähes miljoona harrastajaa.

Suosituimpia kansainvälisiä hiihtokilpailuja ovat muun muassa maastohiihdon maailmancup, hiihdon mm-kisat ja talviolympialaiset. Ampumahiihdossa yhdistetään maastohiihtoon ammunta. Laji sisältää useita kilpailumuotoja kuten normaalikilpailun, pikalähdön eli sprintin, takaa-ajon ja viestin. Normaalikilpailussa miehet hiihtävät 20 ja naiset 15 kilometriä. Ampumapaikkoja on neljä, joista kahdessa ammutaan makuuasennossa ja kahdessa pystyasennossa. Sprintissä kilometrejä ja ampumapaikkoja on puolet vähemmän. Ohi ampuessaan kilpailija saa rangaistukseksi kilpailumuodosta riippuen joko sakkokierroksen tai sakkominuutin.

Kuuluisia suomalaisia hiihtäjiä on paljon, ja uusia nuoria hiihtäjälupauksia nousee huipulle tasaiseen tahtiin. Muun muassa oululaissyntyinen vuonna 1992 syntynyt Iivo Niskanen on pärjännyt loistavasti niin nuorten kuin aikuistenkin kisoissa ja voitti Sotšin olympialaisissa kultaa parisprintissä yhdessä Sami Jauhojärven kanssa. Hänen siskonsa Kerttu Niskanen on myös lupaava nuori hiihtäjä ja saavutti Sotšissa kaksi hopeamitalia. Lahjakkaisiin nuoriin maastohiihtäjiin kuuluu myös vuonna 1990 syntynyt Krista Pärmäkoski (o.s. Lähteenmäki), joka oli Kerttu Niskasen kanssa saavuttamassa Sotšissa naisten viestin hopeaa. Niin maasto- kuin ampumahiihdonkin kauden 2014–2015 maailmancupin avauskisat lähestyvät, ja näiden hiihtäjälupauksien kertoimia voi käydä jo katsomassa esimerkiksi Betssonin vedonlyöntisivuilla. Naisten maailmancupin voittajasuosikkina listalla on yllätyksettömästi Marit Bjørgen kertoimella 1,70. Suomalaishiihtäjistä korkeimmalla voittajasuosikkilistalla on tällä hetkellä Kerttu Niskanen kertoimella 25,00.

Mäkihypyssä puolestaan hypätään hyppyrimäestä suksilla tavoitteena mahdollisimman pitkälle yltävä hallittu hyppy hallitulla alastulolla. Kilpailija saa pisteet sekä hypyn pituudesta että tyylikkyydestä. Aikuiset hyppäävät kolmesta eri hyppyrityypistä; normaalimäestä, suurmäestä ja lentomäestä. Mäkihyppy on erittäin arvostettu laji muun muassa Norjassa ja Suomessa. Suomalaisia kuuluisia mäkihyppääjiä on paljon, mutta kuuluisin heistä lienee edelleen maailman kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä Matti Nykänen. Tällä hetkellä kisaavista suomalaishyppääjistä menestynein on kaksi maailmanmestaruutta ja kaksi maailmancupin voittoa saavuttanut Janne Ahonen, jonka kertoimia alkavalle maailmancupin 2014–2015 kaudelle voi myös käydä katsomassa Betssonin vedonlyöntisivustoilta.