Ruotsiottelut

Ruotsiottelut alkoivat vuonna 1925 ja vuosien mittaan tapahtuma on kasvanut suureksi kunniataistoksi Suomen ja Ruotsin välillä. Käydään vuorovuosina joko Suomen tai Ruotsin maaperällä. Mielenkiintoinen seikka on että ruotsiottelu on ainoa elossa säilynyt maaottelu yleisurheilun maailmassa. Suuret nimet kuten ruotsalaiset Carolina Klüft, Susanna Kallur, Johan Wissman ja Robert Kronberg ja monet suomalaiset menestysurheilijat ovat olleet poimimassa pisteitä maaotteluissa.

Suomalaiset miehet ja ruotsalaiset naiset ovat olleet voittajia useimmin. 45 kertaa ovat suomalaiset miehet voittaneet ja ruotsalaiset miehet 28 kertaa. Ruotsalaiset naiset ovat voittaneet 34 kertaa kun taas suomalaiset naiset ovat voittaneet 24 kertaa. Naiset ovat kilpailleet maaotteluissa vuodesta 1953 lähtien. Suomen ja Ruotsin välisissä maaotteluissa on mukana myös 5 000- ja 10 000-metrin kävelyt, mitkä eivät aina kuulu yleisurheilukisoihin.

Ruotsiottelu koostuu oikeastaan neljästä maaottelusta, nimittäin miesten, naisten, poikien ja tyttöjen maaotteluista. Kisat käydään viikonlopun aikana.

Mikä merkitys Ruotsi otteluilla on nuorille yleisurheilijoille? Kuinka urheilukärpäsen pureman vaikutuksen voi saada säilymään murrosiän yli, sitä pohdittiin Tukholmassa Suomi-instituutissa edellisten kisojen alla.

Pienet maat kuten Suomi ja Ruotsi vain harvoin saavat menestystä ja huomiota suurissa maailman kisoissa. Oma kisatapahtuma saa mahdollisuuden päästä kansainväliselle palkintopallille ja laulamaan kansallislaulun. Maitten keskinäinen kilpailu on huumorisävytteistä. “Mitäs me maailmanmestaruuksista kunhan ruotsalaiset päihitetään!” Kisoilla on merkitystä suurien urheilusankareiden yhtenä kisakauden tapahtumana ja niillä on iso merkitys maittemme nuorison kohtaamisena ja urheilemiseen innoittajana. Kilpailun kertoimet voi jopa löytää isoissa vedonlyöntisivustoissa kuten Betsafe.

Maailman pienentyessä suurimittaisen tuotannon ja kulutuksen, maailmanlaajuisen politiikan ja ekonomian myötä kohta koko elämä tuntuu maailmanlaajuiselta. Suomen ja Ruotsin keskinäinen urheilukisa on kotoinen ja pieni ja samalla merkittävä, oman maan sisäistä kilpailua isompi. Suomalaiset ja ruotsalaiset tunnustavat toistensa merkityksen kilpailemalla toisiaan vastaan yleisurheilun lajeissa. Tapahtumaa kannattaa ja seuraa suuri yleisö.