Maailman mahtavin urheilulaji

Huolimatta siitä, miltä kantilta asiaa tarkastelee, jalkapallo on kiistatta maailman suosituin urheilulaji. Jalkapallo on yli sadassa maailman maassa ehdoton ykköslaji, ja siihen myös suhtaudutaan aivan erityisellä intohimolla. Mikään muu yksittäinen urheilulaji ei vangitse kokonaisia maanosia jännittämään jonkin yksittäisen pelin lopputulosta.

Esimerkiksi vuonna 2018 Venäjällä järjestettyjä MM-kisoja seurasi käsittämättömät neljä miljardia ihmistä. Tämä on yli puolet koko maailman väestöstä. Myös MM-turnauksen loppuottelu saavutti valtavan 750 miljoonan TV-katsojan yleisön. Jalkapallolla arvioidaan kaiken kaikkiaan olevan peräti 3,5 miljardia fania maailmanlaajuisesti. Lajin suosion syynä pidetään muun muassa sitä, että jalkapallon kustannukset ovat halvat ja sitä pääsee pelaamaan melkein missä vain. Pelivälineeksi tarvitaan vain pallo ja potkia voi niin kaduilla, takapihoilla kuin perinteisillä pelikentilläkin.

Jalkapalloliigojen käsittämätön suosio

Jalkapallosta on sen suuren suosion myötä muodostunut maailmanlaajuinen miljardibisnes. Seurajalkapalloilu on nyt kenties suositumpaa kuin koskaan. Euroopan suurliigojen, eli Valioliigan, La Ligan, Serie A:n sekä Bundesliigan ympärillä pyörii satojen miljoonien eurojen liiketoiminta. Seurat hankkivat tuloja muun muassa televisio-oikeuksien, perinteisen ottelulippumyynnin sekä fanituotteiden kautta. Menestys tuo eri joukkueille mukanaan uusia faneja ja tämän myötä yhä parempia diilejä ja lisää entistä suurempia sponsoreita. Brändit maksavat nykyään paitamainoksista jättimäisiä summia. Eri seurojen kannattajat “tunnustavat mielellään väriä”, eli kantavat ylpeydellä oman suosikkijoukkueensa pelipaitoja, lippiksiä, huiveja niin edelleen. Kannatustuotteet saa nykyään kätevästi myös netistä. Esimerkiksi Liverpoolin kannattajat saavat viralliset fanituotteet tilattua suoraan kotiin samdodds.com -verkkokaupasta.

Suomalaisten suosikkijoukkue Liverpool

Suomessa kaikkein suosituin jalkapallon suurseuroista on Englannin Valioliiga. Valioliigan suosion syynä on pidetty muun muassa sitä, että TV2 alkoi esittää sarjan pelejä jo 1960- ja 70 -lukujen taitteessa. Noista ajoista lähtien eräs suomalaisten eniten kannattamista joukkueista on ollut Liverpool FC. Tämä etenkin 1980-luvulla vahvasti menestynyt englantilaisseura hurmasi kannattajansa edesottamuksillaan ja suosio on jatkunut näihin päiviin. Joukkueella on nykyään Suomessa oma kannatusyhdistys, jonka jäsenet järjestävät tiuhaan matkoja omaan Mekkaansa eli Liverpoolin kotistadionille Anfield Roadille. Kannattajiensa suureksi riemuksi Liverpool on alkanut viime vuosina menestyä jälleen paremmin. Joukkue vei Mestarien liigan mestaruuden keväällä 2019 ja on keväällä 2020 30-vuoden tauon jälkeen vahvasti kiinni myös Englannin Valioliigan mestaruudessa.